Özlem ÇAYIR
Özlem  ÇAYIR
ozlemcayir@kadinlara.com
Kadın Doğduk…
  • 10 Şubat 2024 Cumartesi
  • +
  • -

Ben 1984 doğumluyum. Benim nesil ve benden öncekiler bilir, az çok hepimizin kulağına aynı sözler mırıldandı. Bizi hep şöyle kodladılar:

Şimdi sen kadınsın ya; Bir kere senin doğuştan edepli olman lazım. Öyle herkesin ortasında altını değiştirmesini beklemeyeceksin annenin, senin amcalara gösterecek pipin yok. Küçükken erkek çocuğu gibi atlayıp zıplamayacaksın, al bebeğini eline evciliğini oyna bir köşede. Sonra bil ki senin yaradılışın hizmet amaçlı. Abin futbol öğrenirken sen önce misafirlere peçete, şeker tutmayı sonra sofra kurmayı öğreneceksin, bileceksin bunları babana, amcana hizmet edeceksin. Hem oturaklı kız olacaksın sen. Büyüklerin yanında öyle uzanamazsın, açamazsın bacaklarını pergel gibi, iki dizin birbirine değecek.  Okulda erkek çocuklarını kovalayamazsın, öyle futbol falan oynayayım deme yakışmaz. Küfür mü? Dilini keserler. Sen kadınsın, minibüste tacize uğrayabilirsin, sakın sesini çıkarma ayıp. Çevir kafanı, it kopukla dalaşılır mı hiç? Ayıp demişken; cinsiyetini ve cinsiyetinin gereklerini muhafaza etmelisin. Bırak ‘regl dönemindeyim’ demeyi, karnım ağrıyor bile dememelisin, anlarlar. Sokakta sigara içemezsin sen, yere tüküremezsin ağız dolusu, çamaşırın rahatsız etse öyle el atamazsın ulu orta. Kadınsın sen. Vakti gelince evlenmelisin, dünyayı falan dolaşamazsın, evlenince kocanla ne istiyorsan yap. Kadınsın ya illa doğuracaksın o çocuğu, bu görev senin. Çocuk istemiyorum diye bir şey yok, doğurganlığını ispatlaman lazım. Sen kadınsın, susman gereken zamanı, durman gereken yeri, yapman gereken işleri bileceksin.

Ama şimdikiler hiç öyle mi? Doğuştan özgüvenli, doğuştan cinsiyetsiz. Şahsiyetlerine veya bedenlerine dayanmış her türlü tabuya düşman. Kadın – erkek mesleği diye bir şey kalmadı mesela, iş makinesi kullanıyor kadın dediğin. Ev işi sadece kadının değil artık. Tacize uğramaktan korkmuyor göğsünü gere gere dolaşıyor (bazen abartsa da), çatır çatır yapıyor kavgasını çünkü. İstemiyorum, yapmıyorum, bilmiyorum diyebiliyor başı dik.

Eskiden öyle miydi ama? Bilip de yapmıyorsan ne kötü karı, bilmediğinden yapmıyorsan kötü yetişmiş evlat olurdun sen.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Özlem Çayır

2 yorum

  1. Biz toplum olarak herseyi bir kalıba sokmaya bayılırız,oysaki sadece insanız agzina sağlık canım umarım bizim jenerasyon bu döngüyü kırar

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?